**SSC CHSL Topic Wise Study Material – General Intelligence – Problem Solving**

Contents

SSC CHSL Study MaterialSSC CHSL Previous PapersSSC CHSL Practice Workbook

Problem Solving is nothing more than general intelligence. Through these questions in examination the ability of a candidate is examined that how socially and logically he/she can think.

Question asked from this .chapter generally depends on mathematical rules and social intelligence. To solve these types of questions, a candidate must be aware about general intelligence and real mathematical operation.

**Problem Solving**

Problem Solving is a procedure to provide the best alternative solution on any difficulty. Question based on problem solving required to have a knowledge of mathematical operations and general, social intelligence.

For clear understanding of this chapter, example is given below

**Example** There are twelve dozen of apples in a basket. Two dozen are added later. Ten apples got spoilt and are removed. The remaining are transferred equally into two baskets. How many apples are there in each? **SSC (10+2) 2012**

(a) 89

(b) 168

(c) 158

(d) 79

**Answer:**

(d) Initially number of apples in basket =12 x 12 = 144

Again, after added two dozen apples number of apples in basket =144 + 12 x 2=168

After ten apples got spoilt number of apples in basket = 168 – 10 = 158

So, after transferred equally into two baskets number of apples in each basket = 158/2 = 79

**Reference Corner**

**1. Ali had Rs 320. He spent 3/4th of it to buy a watch. Of the remainder, he used 1/8 th of it to buy a pen. How much money is left? SSC (10 + 2) 2015**

(a)Rs 120

(b)Rs 90

(c)Rs 70

(d)Rs 100

**Answer:**

(c) After purchasing the watch, remaining amount of Ali

= 320 – 320 x 3/4 = 320 – 80 x 3

= Rs (320-240) = Rs 80

After purchasing the pen, remaining amount of Ali

= 80 – 80 x 1/8 = 80 – 10 = Rs 70

**2. A family consisted of a man, his wife, his three sons, their wives and three children in each son’s family. How many members are there in the family? SSC (10+2) 2014**

(a) 12

(b) 13

(c) 15

(d) 17

**Answer:**

(d) Total number of members of a family =1 + 1 + 3 + 3 + 3 x 3 = 8 + 9 = 17

**Practice Exercise**

**1. In a party everyone gave a gift to everyone else. If the total number of gifts exchanged in the party was 600, how many persons were there in the party?**

(a) 20

(b) 15

(c) 10

(d) 25

**2. After a get-together every person present shakes the hand of every other person. If there were 105 hands shakes in all, how many persons were present in the party?**

(a) 14

(b) 13

(c) 15

(d) 16

**3. What is the smallest number of ducks that could swim in this formation —two ducks in front of a duck, two ducks behind a duck and a duck between two ducks?**

(a) 3

(b) 5

(c) 7

(d) 9

**4. A shepherd had 17 sheep. All but nine died. How many was he left with?**

(a) 17

(b) 9

(c) Nil

(d) 8

**5. There are deer and peacocks in a zoo. By counting heads they are 80. The number of their legs is 200. How many peacocks are there?**

(a) 20

(b) 30

(c) 50

(d) 60

**6. In a group of buffaloes and ducks the number of legs are 24 more than twice the number of heads. What is the number of buffaloes in the group?**

(a) 6

(b) 12

(c) 8

(d) None of these

**7. If you write down all the numbers from 1 to 100, then how many times do you write 3?**

(a) 11

(b) 18

(c) 20

(d) 21

**8. A group of 1200 persons consisting of captains and soldiers is travelling in a train. For every 15 soldiers there is one captain. The number of captains in the group is**

(a) 85

(b) 80

(c) 75

(d) 70

**9. In a caravan, in addition to 50 hens, there are 45 goats and 8 camels with some keepers. If the total number of feet be 224 more than the number of heads in the caravan, the number of keepers is**

(a) 5

(b) 8

(c) 10

(d) 15

**10. Raman cut a cake into two halves and cuts one half into smaller pieces of equal size. Each of the small pieces is twenty grams in weight. If he has seven pieces of the cake in all with him, how heavy was the original cakes?**

(a) 120 g

(b) 280 g

(c) 140 g

(d) 240 g

**11. Sushil wanted to read a story book which contains 300 pages. He read 1 page on the first day, 2 pages on the second day, 3 pages on the third day and so on. How many days it took for Sushil to complete the book?**

(a) 12

(b) 18

(c) 30

(d) 24

**12. A library has an average of 510 visitors on Sunday and 240 visitors on other days. Then, the average number of visitors per day in a 30 days month beginning with a Sunday is**

(a) 276

(b) 285

(c) 250

(d) 280

**13. A certain number of horses and an equal number of men are going somewhere. Half of the owners are on their horses back while the remaining ones are walking along leading their horses. If the number of legs walking on the ground is 70, how many horses are there?**

(a) 10

(b) 12

(c) 14

(d) 16

**14. A bus starts from city X. The number of women in the bus is half of the number of men. In city Y, 10 men leave the bus and five women enter . Now, number of men and women is equal. In the beginning, how many passengers entered the bus?**

(a) 15

(b) 30

(c) 36

(d) 45

**15. If every box in the given square is filled by different numbers from 6 to 14, such that the sum of the numbers are same viz. Horizontally, vertically and diagonally, then what will be the value of B?**

(a) 12

(b) 14

(c) 8

(d) 13

**16. The total number of students in class A and class B is 120. If 15 students from class A are taken and added to class B, the number in class B becomes twice that of A. Find out the number of students in class A in the beginning. SSC (10 + 2) 2012**

(a) 80

(b) 65

(c) 55

(d) 40

**Answers**

**Hints & Solutions**

## Leave a Reply